Pages

Thursday, March 6, 2014

Muhammad Namanya :)

Assalamualaikum.. <3

Entry panjang bukan untuk meraih simpati sesiapa, cuma hanya ingin meluah rasa.. :)
Sebelum teruskan pembacaan entry ini, eloklah kiranya dibelek dulu entry terdahulu,
baru akan rasa terbuka hati nak teruskan entry ini.. :)


Baru semalam rasa "Muhammad "menghuni dalam rahim mama :) Seronok, happy, 
teruja takde perkataan dapat dibayangkan. Allah taala sahaja yang mengetahui. :)
 Walaupun "Muhammad " hanya singgah dirahim  mama selama 7 minggu 2 hari (officially) tapi mama  rasa seronok, macam-macam mama bayangkan :)
 rasa naluri keibuaan Allah taala tiupkan sikit-sikit buat mama. :) *Sujud syukur*

Macam tu jugak papa, sengih memanjang, asyik tanya perkembangan.. "baby sihat?" hehe

Ikutkan bayi yang dikandungkan masih belum sempurna kejadiaannya. 
Masih segumpal darah, masih belum  ditiupkan roh kejasadnya.. Cumanya tiba-tiba mama teringin nak gelar anak yang mama kandung ni "Muhammad " Bukan apa sepanjang tempoh pregnancy mama kuat makan,
 pantang lapar cepat je masuk angin.
 Orang selalu cakap kalau kuat makan baby lelaki :) 
papa pun cakap camtu.. "Anak lelaki kot, kuat  makan macam papa.." Hehe *mama bahagia" :) 

Saban hari mama usap perut (dah nampak sikit "baby bump" mama ni, sambil sebut "Muhammad " kuat  semangat eh, teringin apa-apa bagitau je, mama cari.. Besar nanti jadi anak Soleh :)
Cukup bulan nanti mama beli supplemen "Shaklee" untuk "Muhammad " hehe mama
 SID shaklee tau.. Hehe  (sempat promote kat baby sendiri :P) Dah banyak sangat testimoni berjaya mama
 pun teringin nak serap  vitamin sihat untuk baby mama.. Apa salahnya kan.. :)

Thowback..

20/2/2014
Mama pergi kerja macam biasa, papa hantar di LRT Sungai Besi, Sampai office mama rasa something, masuk tandas ada sedikit "bleeding" mama risau, pergi klinik
 area bangunan pejabat, doc bagi mc sehari. Kelam  kabut mama call papa,papa amik mama. Petang tu pergi klinik lagi sebab
 risaukan "Muhammad ". Doc advice mama suruh rehat, jumaat mama cuti lagi. Takpe demi "Muhammad ".. Kerja makin banyak di office.. :)  minta maaf officemate & teima kasih banyak-banyak, banyak menolong & bagi semangat.. :)

24/2/2014
Mama pergi kerja macam biasa, mama rasa kuat skit, mama ada kerja luar, 
kena pergi Land Office KL. Officemate dah larang sebab dia kata mama kena rehat. 
Mama endahkan sebab mama kata, mama dah sihat :)
Mama kerja macam biasa, kerja mama makin banyak pulaknya ada urgent yang kena siapkan. Mama agak  stress.. Tapi makan tetap mama turutkan, siap mama tapau roti, makan senyap senyap.. *malu.. 
Heheh sebab baru pukul 1.30 ptg makan nasik lauk ayam bagai, pukul 3ptg mama dah lapar sangat siap terketar-ketar tangan. Macam mama tak makan dari pagi.. :P Dasyatnya... 
Mama tak pernah camni, kadang-kadang rasa lenguh pipi asyik mengunyah.. :) Tapi seronok sebab 
tak sabar 
nak tengok body mama bulat :P selalu orang cakap mama takde shape.. Sabar jela...

26/2/2014
Penat kerja, hari ni jalan pelan-pelan..
 What'app papa, "Abg, syg 'ambat skit jalan pelan-pelan, rasa penat sangat.. Papa cakap ok syg..take your time.. Masuk kete,
mama rasa
 macam tak cukup nafas..
Malam sebelum tidur, mama masuk toilet nampak bleeding lagi.. Hmmmm mama susah hati, takut-takut bagitau papa.. Masing-masing tidur tapi risau ya Allah..

27/2/2014
Pagi before pergi kerja, mama mengadu, rasa tak larat hari ni, papa advice amik mc.. Mama cakap ada urgent matter, mama janji nak siapkan hari ni, pehtu esok mama mc.. 
(senang-senang  deal nk amik mc sendiri. :P)
 mama memang degil, papa cakap susah nak ikut.. Papa bebeel.... Mama buat
 taktau, sebab mama fikir tak nak susahkan orang lain.. 
Kerja mama tapi orang lain
 yang nak siapkan.. 
*serba salah.

Pagi ni dengan berat hati, muka papa macam marah mama sebab degil nak pegi keje, papa hantar mama
sampai office, papa risaukan kita syg :) dalam marah tapi hantar sampai office hehe mama bahagia. Actually banyak kali papa nak hantar, mama larang.. 
Jauh pehtu jem
 bagai.. (mama memang degil)

Sampai office, mama settlekan kerja sebelum tu mama dah makan nasik lemak, 
beli roti gardenia siap-siap hehe.. Mama masuk keluar tandas, bleeding still ada.. Tapi mama still
 solat sebab mama fikir ni darah
istihadhah.. (darah penyakit, wajib solat tapi bersihkan dulu sebelum solat) nak solat asar darah merah pulak yang keluar. Mama panik.. Tunggu papa pick up kita,
 terus pegi klinik hari tu, "klinik penawar" sampai klinik
doc membebel sebab mama pergi kerja, dia suruh mama datang hari isnin hari tu amik mc.. 
Yeke.. Mama ingat doc cakap kalau isnin bleeding/ tak larat, datang klinik amik mc..
Mama salah dengar syg.. Mama minta maaf.. Doc scan, alhamdulillah..
 "Muhammad still there" :) mama &
papa teruja tengok baby mama hehee rasa ta'jub! Besarnya kuasa DIA! 
Terima kasih Allah :) 
Doc bagi mc lagi.. Suruh rehat.. 

"Muhammad" mama,papa <3

28/2/2014
Kebetulan papa cuti jugak hari ni, papa teman mama.. "Muhammad" nak tau,
papa sangat baik, sangat rajin
tolong mama.. Rajin urut mama sebab sengal badan, lenguh pinggang.. Siap basuhkan baju pehtu sidaikan,
 kadang-kadang tolong iron..sebab mama tak larat.. Mama bertuah sangat.. :)
 *Sujud syukur diberi suami sebegini Alhamdulillah.. 

Teringat masa majlis kenduri sebelah suami, officemate  papa ada bisik kat mama "tahniah dapat suami yang baik, semoga bahagia.." :) (papa baca mesti kembang semangkuk :P)

Tengahari tu, rasa memulas-mulas macam sengugut.. 
Duduk semua tak kena.. Mama baring tunggu papa balik solat jumaat. Elok papa balik mama pulak nak solat
 zohor. Masuk toilet tetiba ada seketul darah keluar macam lendir. Mama panik cepat-cepat panggil papa,
 papa tengok dia cakap.. Hmm takde rezki dah kita.. Sangat sedih masa tu, mama rasa berdosa dengan
 semua orang. Sikit rasa salahkan diri sendiri sebab degil.. Mama minta maaf sayang.. :'(

Papa bawak pergi klinik, papa bawak specimen darah tadi, doc tengok dia cakap bukan.. Mama,papa happy
 sangat.. Tapi doc refer mama pergi gov.. Kitaorang pergi klinik kesihatan dulu, tunggu kejap doc check &
 scan.. "Muhammad" still there :) Alhamdulillah..

Balik rumah, Tok Ummi dah risau, tok ummi kuarantin mama huhuuu.. Tak boleh turun bawah sebab bilik 
mama kat atas, (still duduk rumah mentua, istana comel kami still renovate) mama sangat terharu makanan
 semua hantar ke bilik. Malu + sayu + happy semua ada. Rasa nak lahirkan "Muhammad cepat-cepat nak bagi "hadiah" cucu buat tok ummi dengan Tok Abah. Family papa baru ada sorang cucu
 Adam namanya.. Comel.. :)

Tengok telatah papa terharu mama, kemana dia tak pergi.. Duduk melingkau dalam bilik teman mama, bukak ipad layan astro on the Go buat lepas boring. Pening-pening kepala duk menghadap laptop - ipad - phone. 
Puas sungguh rasa. Abis segala makanan dia bawak naik atas takut mama lapar.. Tapi papa yang makan lebih :P tok ummi siap suruh bawak naik kettle air yang besar, milo, susu bagai.. Dah rasa macam duduk dalam
hospital swasta hihihi.. Terima kasih sangat-sangat Tok Ummi jaga mama baik :)

Bila mama keluar toilet papa mesti tanya, camne? Keluar lagi..? Mama jawab ye.. Muka papa berubah. Sian
papa.. :(

Nak dijadikan cerita mama still bleeding sampai hari ke 5, lepas papa kerja ,bawak mama pergi klinik.. Doc
 dah buat muka lain dah bagi hint, scan tak nampak janin.. Dia suh refer KPJ/Azzahrah /Annur sebab dia 
takde alat untuk scan dari bawah.. Nak tengok rahim terbukak ke tak.. Merata pusing semua klinik full malam tu. Balik rumah. Cuba esok pulak.Mama nangis sampai tertidur fikirkan "Muhammad"

5/3/2014
Papa halfday amik sampai tengahari. Balik amik mama pergi cari hospital lagi alih-alih Az-zahrah
jugak yang kosong itupun appointment esok (rabu) actuallay bukan takde doc dekat KPJ Kajang, Pakar
Perempuan Islam takde, papa tak nak pakar lelaki.. Thank you Abang sebab faham sayang :)

6/3/2014
Papa halfday jugak hari ni, teman mama pergi Azzahrah pukul 9 pagi.. Sampai turn mama, doc tengok surat.. Dia scan perut je.. Tekan kuat sikit mama rasa agak sakit.. Bila tengok rahim mama kosong :'( "Muhammad" mama takde macam hari tu.. :'( "Muhammad" mama hilang masa mama bleeding lama.. "Muhammad" mama
pegi tinggal mama dengan papa.. Maafkan mama sayang.. :'(

Doc bagi nasihat, jangan salahkan diri.. Baby tak jadi bukan salah kita dah ketentuan Dia.. Kalau hidup 
mungkin dia abnormal.. Dia dah tentukan kita kena kuat.. Mama kuat masa tu.. Sebab dari isnin semalam
mama dah nangis kuat, sebab mama tahu mama dah hilang "Muhammad" ..

Call Tok Ummi bagitahu, tok ummi sebak. Call Opah bagitahu, Opah pun sebak.. Opah otw datang nak jumpa mama, nak tengok keadaan mama.. :') masuk kereta, mama tanya papa "Abang sedih tak? Papa jawab sedih. Mama cakap kalau sedih, sedih sorang-sorang tau, jangan tunjuk kat mama nanti mama lagi sedih..
Sambil cakap mama senyum.. Tapi nangis dalam hati.

Mama ajak papa pergi tengok istana comel kita, kebetulan orang nak pasang kabinet dapur, mama taknak balik terus sebab mama taknak jumpa Tok Ummi lagi.. Nanti mama nangis kalau tengok tok ummi
nangis. Dah agak reda baru balik sebab papa nak masuk kerja petang.

Petang mama tidur, sebab badan mama seram sejuk. Dari semalam rasa nak demam.. Mama rindu 
"Muhammad" . Mama pujuk diri, SABAR.

Sambil solat maghrib mama nangis, tak tertahan rasa.. Walaupun hari-hari doa 

"kalau bayi ni baik untuk kami, kau sempurnakanlah kejadiannya, sihat tubuh badannya, jadikanlah dia anak  yang soleh & solehah. Jika bukan untuk kami redhakanlah hati kami & gantikanlah dengan yang baik lagi..
 Kuatkan lah iman , hati perasaan kami....." Sekarang doa mama kuatkan semangat mama,papa..

Baru mama teringat lately mama selalu terjaga tengah malam, ada 1 malam tu mama terjaga mimpi dalam
pukul 4-5pagi, sekali imbas.. 

Dalam mimpi mama ada suara bisik "Adik pergi dulu mama" mama terjaga. Tapi mama taknak fikir. Mama
takut terima kenyataan. Sebelum tidur malam ni baru mama bagitahu papa.. 

Papa pujuk mama tidur, "tidurlah.. Badan sayang panas.. Sayang demam"
Mama tanya papa kuat tak nak lalui dugaan ni, papa jawab kalau papa tak kuat, mama lagi tak kuat.. :')

Terima kasih sayang hadir dalam hidup mama, biar hanya seketika.. Tapi buat hidup mama & papa
 bahagia& gembira :')

Mama kena tukar plan, dari beli set hamil kena beli set pantang shaklee pulak :'(
Mama baru order..

#mama kena berpantang tapi takde baby, pakai stokin, makan jamu tok ummi bagi, sanggul tinggi.
Hmmm selamat berpantang. Kuat semangat wahai mama :')

#Sekadar coretan rasa hati, bukan menidakkan kuasa Allah.. hanya coretan luahkan rasa hati, berfikir sejenak tentang kuasa DIA.. Dari Dia kita datang kepada Dia kita kembali.. Alfatihah.
Post a Comment